Carolina Detterfelt JM vann
Årets Byggchef 2022 heter Carolina Detterfelt och arbetar som avdelningschef på JM Entreprenad i Stockholm. ”Carolina är en talang av högsta rang och förebild för hela sektorn. Med sitt chefskap personifierar hon titeln Årets Byggchef”, skriver juryn i sin motivering. Bakom utmärkelsen står Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna, och tidningen Byggvärlden.
I sin roll som avdelningschef ansvarar Carolina Detterfelt för en resultatenhet med cirka 120 medarbetare.
– Det är ett omfattande och krävande arbete där hon med bravur sätter strategier som för organisationen in i framtiden. Sedan finns det ett ord till som vi i juryn förknippar med Carolina Detterfelt: yrkesstolthet. Hon är en ytterst värdig vinnare, säger Amanda Borneke, juryns ordförande, styrelseledamot i Byggcheferna och specialist inom cirkulär ekonomi på Sweco.
Bland de sex slutliga finalisterna fanns Kigge Nilsson, Head of Relations på Isobetong.
Årets jury består av Amanda Borneke – Byggcheferna, Jack Len – Årets Byggchef 2021, Viktoria Edelman – AG Advokat, Charlotte Bergman – ELU, Peter Åhs – Byggfakta och Greger Gunnarsson – Airteam.
De kriterier som juryn bedömer är lönsamhet, etiskt agerande, ledarskap, förnyelse och säkerhet. Stor vikt läggs på referenstagning med hjälp av ett externt företag.
Syftet med priset är att höja statusen på byggchefsrollen och locka fler att satsa på ett jobb som byggchef.
Tidigare pristagare
2021: Jack Len (Ramirent)
2020: Liselott Bergkvist (Peab)
2019: Jeanette Rohdin-Körössy (JM)
2018: Alexander Sandstedt (NCC Building)
2017: Daniel Pettersson (Segermo Entreprenad/NRC Group)
2016: Jens Andreasson (Svevia)
2015: Eva Torberger (Skanska)
2014: Henrik Bratt (Erlandsson Bygg)
2013: Helena Söderberg (Züblin Scandinavia)
2012: Sofia Edoff (NCC)
2011: Magnus Rudén (AF Bygg)
2010: Konstantin Spinos (Veidekke)
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.