Satsningen på den nya torrbruksanläggningen i Hässleholm är nu i hamn.
Finja Betong är den första torrbruksproducenten i Norden som har lyckats med skiftet från naturgrus till krossballast i storsäljarna. Tidigare har man skiftat i anläggningen i Strängnäs med nu har man även ställt om i Hässleholm.
Investeringen på över 150 miljoner kronor för de båda fabrikerna innebär inledningsvis en minskad naturgrusanvändning med över 50 procent. Den nya anläggningen möjliggör en ökad produktionskapacitet samt fortsatt vidareutveckling av sortimentet.
Anläggningen i Hässleholm har också optimerats för att dess klimatavtryck ska vara så litet som möjligt. Exempelvis har energiförbrukningen minimerats i alla led för en än mer effektiv uppvärmning och ett bättre energiutnyttjande i produktionsprocessen.
Produkterna kommer att förpackas i plastsäckar som ger en fördubblad hållbarhet och är 100 procent återvinningsbara.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.