MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Färre regelbrott på byggarbetsplatser enligt ny rapport – men utstationeringsbrister kvarstår. Byggföretagen står bakom rapporten.

Ny undersökning: Fler följer reglerna på byggarbetsplatser

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Arbetsplatskontroller på närmare 100 byggarbetsplatser runt om i Sverige visar på tydliga förbättringar jämfört med föregående år. Enligt Byggföretagens undersökning har andelen individer med korrekt skyddsutrustning, giltigt arbetstillstånd och rätt utstationering ökat. Men brister finns fortfarande, särskilt bland utstationerade arbetare och i användningen av digital närvaroregistrering.

Totalt omfattade de fysiska kontrollerna 3 967 individer och 1 713 företag. Endast elva individer – motsvarande 0,3 procent – befanns arbeta utan arbetstillstånd, vilket är en marginell ökning från 2023 (0,1 procent). När det gäller utstationering visar siffrorna en förbättring: 77 procent av de utstationerade var korrekt registrerade i Arbetsmiljöverkets register, jämfört med 61 procent året innan.

Även användningen av personlig skyddsutrustning har ökat något. 95 procent hade korrekt utrustning, en förbättring från 93,5 procent 2023. Den vanligaste bristen var oknäppt hakrem. Enligt rapporten beror det på att den obligatoriska, digitala utbildningen Safe Construction Training fått stort genomslag.

Utöver de fysiska inspektionerna genomfördes digitala analyser på över 9 000 företag och drygt 53 000 individer.

I fråga om ID06-kort, branschens standard för identitetskontroll, var 98 procent av korten korrekt utfärdade och fungerande. Undersökningen fann inga fall av kort som tillhörde annan person eller var förfalskade.

Elektronisk in- och utloggning – det så kallade loggindexet – låg på 84,4 procent, en ökning från 82 procent året innan. Verktyget används för att följa skatteförfarandelagen och säkerställa närvaroregistrering på byggarbetsplatser.
Utöver de fysiska inspektionerna genomfördes digitala analyser på över 9 000 företag och drygt 53 000 individer. Av dessa hade 97 procent svensk bolagsform och 88,5 procent svenskt personnummer.

-Resultaten tyder på att våra medlemmar fortsätter att ta ansvar för att motverka arbetslivskriminalitet, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

Samtidigt efterlyser organisationen bättre stöd från myndigheter, särskilt i form av digital tillgång till arbetslivsdata. “Vi behöver säkrare ID-system som standard, och kollektivavtal som inte upplevs som onödigt byråkratiska. Kriminalitet är en fråga för myndigheterna – byggbranschen kan inte lösa allt själv”, säger Elmsäter-Svärd i rapportens förord.

En nyhet i årets undersökning är att samtliga kontroller var oannonserade och fördelade över ett helt år. Undersökningen utfördes av det oberoende företaget Moxy ID.

Läs mer