MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Norge förbjuder fossil gas för byggvärme – påverkar betonghärdning och driver på klimatsmarta lösningar i byggbranschen.

Norge förbjuder fossil gas för byggvärme

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Från den 1 juli 2025 förbjuds användningen av fossil gas för temporär uppvärmning på norska byggarbetsplatser. Beslutet är ett led i Norges strategi för att nå nettonollutsläpp, och kommer två år efter att eldningsolja (mineralolja) för samma syfte förbjöds. Men det nya förbudet omfattar inte diesel- eller bensindrivna byggmaskiner – dessa är fortfarande tillåtna.

– Vi tar ytterligare ett steg mot utsläppsfria byggarbetsplatser. Fossil gas måste fasas ut, precis som olja, säger energi- och näringsminister Jan Christian Vestre till regjeringen.no.

Det nya förbudet riktar sig specifikt mot användningen av fossil gas (naturgas från fossila källor) för uppvärmningsbehov under byggprocessen. Det inkluderar användning vid: uttorkning av betong, frostsäkring, torkning av konstruktioner och förberedelser inför målning.

Däremot omfattas inte byggmaskiner som drivs med diesel eller bensin, och inte heller gas för permanent uppvärmning i färdigställda byggnader. Infrastrukturprojekt som vägar och järnvägar undantas också från förbudet.

Enligt Norges Miljødirektorat orsakar bygg- och anläggningssektorn cirka 2,1–2,2 miljoner ton CO₂ per år, vilket motsvarar 4,5 % av landets totala utsläpp. Fossil gas som används för byggvärme står för cirka 30 000–40 000 ton av dessa utsläpp – motsvarande 15 000–20 000 personbilar.

Två tillämpningar får längre anpassningstid. Användning av fossil gas för uttorkning av betong och fasaduppvärmning får undantag fram till juli 2027.

Det nya förbudet kompletterar det tidigare förbudet mot eldningsolja som trädde i kraft den 1 januari 2022.

Två tillämpningar får längre anpassningstid. Användning av fossil gas för uttorkning av betong och fasaduppvärmning får undantag fram till juli 2027.

– Vi vill ge branschen realistiska förutsättningar att ställa om. Det finns tekniska lösningar, men de kräver investeringar och anpassningar, säger Jan Christian Vestre till NTB.

Beslutet har fått positiv respons från flera håll inom näringslivet. Eviny Mobil Energi ser affärsmöjligheter i att ersätta fossil gas med elbaserade lösningar.

– Vi är redo att bidra med lösningar för utsläppsfria byggarbetsplatser, skriver Mads Dale Kristoffersen, chef för mobil energi på Eviny, i ett inlägg på LinkedIn.
Samtidigt efterfrågar flera aktörer ett bredare fokus på klimatpåverkan från byggmaterial.

– Det är viktigt att också skapa incitament för användning av betong med lägre koldioxidavtryck och klimatförbättrad cement, skriver Silje Gystad Ytterdal, marknadschef på Betong Øst, i samma diskussionstråd på LinkeIn.

I Sverige är användningen av fossil gas på byggarbetsplatser begränsad, men frågan om reglering av tillfällig byggvärme är aktuell även här. Energimyndigheten och Boverket har tidigare pekat på behovet av teknikneutrala styrmedel för att minska klimatpåverkan från byggskedet.

Läs mer