En central del av strategin är att återanvända betongkomponenter från befintliga byggnader. Enligt Circle Economy har man redan återanvänt stålbjälkar, betongplattor och pelare från rivningsobjekt i nya konstruktioner. Rivningsmassor krossas och används som fyllnadsmaterial, exempelvis krossad betong i asfalt och markarbeten. Dessutom inrättas lagrings- och återbrukscenter för temporär mellanlagring av sekundära material.
Att återbruka betongelement är inte nytt – drygt 77 fall inom Europa och USA finns dokumenterade mellan 1967–2022, enligt forskning från EPFL. Men utmaningen ligger ofta i fragmenterad kunskap, transnationella regler och standarder samt logistiska aspekter såsom demontering, lagring och kvalitetskontroll.
I Kera har staden explicit inkluderat krav på att rivning av föregående byggnader ska möjliggöra återbruk, genom ett underlag i planbestämmelser och byggregelverk. Platsanpassade processer för krossning av betong är redan i gång, där krossad betong används för till exempel parkvägar och grunder.
Förutom betongåterbruk integrerar Kera en rad cirkulära lösningar: återbrukstävlingar, insamling av plastfilm, materialbanker och medborgardelaktighet genom “pop-up”-projekt för lokal odling och hantverk . Digital plattform för material- och avfallsspårning samt IoT- och 5G-infrastruktur (LuxTurrim5G) syftar till effektiv logistik och smart resursanvändning.
Betongåterbruk i stor skala är tekniskt möjligt – men det återstår utmaningar. För att övergå från pilotprojekt till systemriktad omställning krävs fungerande affärsmodeller, regelverk som erkänner sekundära material, samt branschaktörer och kommuner som kräver återbruk i upphandlingar.
Finland har visserligen en nationell strategi för cirkulär ekonomi, och Kera är ett markant exempel. Men utan en tydlig marknad för återbruk av betongelement, riskerar material få begränsade tillämpningar – som fyllnads- eller infrastrukturmaterial på låg nivå, vilket är fallet idag med återvunnen betong i Sverige.
Keras erfarenheter kan bli vägledande för andra nordiska och europeiska städer – men för att tekniken inte ska stanna kvar i prototypstadiet krävs en systematisk genomförande och storskalighetstanke.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.