Med snart tio års erfarenhet i prefabbranschen vet Hussein Al lafta hur ett bygge fungerar – från ritbord till montage. Efter två år som projektör och fyra år som projekteringsledare på Abetong i Kvicksund, tog han steget till Conelement där han nu arbetar som projektledare.
Det var också där, mitt i det dagliga arbetet, som han upptäckte ett systemfel han inte kunde ignorera.
På vissa väggar saknades helt enkelt staghylsor – de infästningar som behövs för att temporärt staga väggarna under montage. I bästa fall ledde det till merarbete ute på bygget. I värsta fall kunde det sluta med att en vägg föll.
Om väggen stagas ändå med två fästen är det ett allvarligt säkerhetsproblem.
Bakgrunden visade sig vara banal men allvarlig. I produktionen missas ibland att placera in hylsorna, ofta för att man tvingas vänta på att betongen ska börja härda innan man kan montera dem manuellt. Och när de väl monteras, sker det ibland på fel plats eller i fel vinkel.
– En vägg bör ha mer än två staghylsor. Om produktionspersonalen missar att få med samtliga stag och informationen inte hänger med hela vägen till bygget så kan det bli ett allvarligt problem. Mottagaren kanske tar för givet att det enbart ska finnas två, säger Hussein Al lafta.
Om väggen stagas ändå med två fästen är det ett allvarligt säkerhetsproblem.
– Det här är en livsviktig fråga. En vägg kan väga flera ton. Saknas stag eller är de felplacerade, kan det sluta med att väggen faller. Det kan leda till skador på material, men värre – det kan kosta liv, säger Hussein Al lafta.
Hussein bestämde sig för att göra något åt saken. Han började skissa på en lösning hemma på kvällarna. Med hjälp av 3D-printing, otaliga prototyper och återkoppling från produktionsgolvet lyckades han till slut ta fram ett höj- och sidjusterbart hållarsystem som säkert placerar stagfästen i armeringen redan innan gjutning.
Det nya verktyget, som han döpt till Husse – Nivå Stöd, sätts fast i armeringsnätet. Där hålls det stadigt på plats med hjälp av flänsar och fixeras med en täckbricka som skyddar gängan mot betonginträngning. Eftersom det monteras före gjutning försvinner väntetiden. Fästet kan enkelt justeras i alla riktningar för att uppnå exakt placering – i höjd, sidled och djup.
– Med Husse – Nivå Stöd kommer varje vägg som lämnar fabriken att vara felfri. Det är en trygghet för både prefabtillverkare och montörer, säger han.
Vägen från idé till färdig produkt var allt annat än rak. De första 30 försöken misslyckades. Det var problem med hållfasthet, med mått, med hur flänsarna skulle utformas. Men Hussein visste att han hade lösningen inom räckhåll. Och efter att ha fått 16 lyckade tester i rad visste han – nu fungerar det.
Många problem i prefabvärlden handlar om glappet mellan produktion och montage.
Tillsammans med Nordic Fastening Group sattes det igång tillverkning i Sverige, med 100 procent återvunnen plast som råvara. Conelement blev första kund. Nordic Fastening Group ansvarar nu för distributionen i Norden, Polen och de baltiska länderna. Hussein själv siktar på att expandera till marknader som Tyskland, Storbritannien och Frankrike.
– Jag vet att det finns en risk att produkten kopieras. Men jag är först ute, och det här är förankrat i produktionens vardag. Det är därför det fungerar, säger han.
Det är ingen slump att just Hussein Al Lafta såg problemet. Han har både projekteringsbakgrund och flera års erfarenhet av att leda projekt i prefabbranschen. Det ger en särskild fingertoppskänsla för var kedjan ofta brister.
– Många problem i prefabvärlden handlar om glappet mellan produktion och montage. Den här produkten tätar det glappet. Det är ett verktyg som ger både säkerhet och kontroll, säger han.
Husse – Nivå Stöd är hans första innovation. Men kanske inte den sista. Han har fler idéer i bakfickan, alla med samma drivkraft: att göra prefabbranschen säkrare, effektivare och smartare.
Fakta Husse – Nivå Stöd
Funktion: Monteringshållare för stag-/montagestagshylsor i prefabväggar.
Placering: Monteras direkt i armeringen före gjutning.
Fördelar:
– Säkerställer att hylsor alltid är med.
– Rätt placering i höjd-, sid- och djupled.
– Justerbar före gjutning.
– Eliminering av väntetid i produktionen.
– Minskat merarbete på byggarbetsplatsen.
– Ökad säkerhet och mindre risk för olyckor.
Material: 100 % återvunnen plast.
Utvecklare: Hussein Al lafta i samarbete med Nordic Fastening Group.
Tillverkning: Sverige.
Status: Testad av Conelement och Benders. Lanserad våren 2025.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.