Budgeten på 45 miljoner fördubblas.
Intresset för forskning och innovation om hållbar materialanvändning växer och nu får 34 nya projekt finansiering via RE:Source.
– Det höga söktrycket på denna utlysning visar att frågor kring cirkulär ekonomi har nått ut brett och på betydelsen av ett innovationsprogram för hållbara materialflöden, säger Klas Cullbrand, tf programchef för RE:Source.
Projekten spänner över flera centrala områden för cirkulär ekonomi, såsom ökad återanvändning, återtillverkning, effektivare materialåtervinning och cirkulära affärsmodeller. Att RE:Source är ett brett innovationsprogram med fokus på hela värdekedjan syns i mångfalden av material och branscher i projekten.
Projekten handlar om alltifrån resurseffektivitet i byggsektorn till cirkulära flöden av exempelvis möbler och batterier. Några projekt ska bidra till ökad återvinning av textiler, ta tillvara ämnen i slam eller att minska mängden farliga ämnen i material.
150 ansökningar kom in till RE:Source och i de 34 projekt som nu fått finansiering deltar drygt 160 organisationer och 77 procent av dem är företag.
– Det är fantastiskt kul att se att det finns så många människor och organisationer där ute med innovativa idéer på hur vi bygger ett mer konkurrenskraftigt Sverige genom fler cirkulära och resurseffektiva verksamheter. Det ökande intresset för våra utlysningar visar att intresset för och behovet av cirkulära lösningar växer inom alla sektorer, säger Klas Cullbrand.
Tyvärr finns inget betongrelaterat projekt bland de 34 som fått finansiering.
Hela listan över projekt finns här!
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.