Projektet Återhus fortsätter
Återhus är ett samverkansprojekt kring återbruk av tunga, lastbärande konstruktionsdelar från klimatintensiva byggmaterial som betong. Det övergripande målet är att ställa om bygg- och fastighetsbranschen till cirkulär ekonomi för att kraftigt minska koldioxidutsläppen.
Syftet med Återhus 3.0 är att utveckla processer och verktyg som kan användas för att implementera återbruk av lastbärande konstruktioner i betong och stål, alltså byggdelar med högst klimatpåverkan.
– Det finns en tydligt uttalad vilja hos svenska fastighetsutvecklare, entreprenörer, arkitekter och konstruktörer att driva på och minska klimatavtrycket från byggbranschen. Vi ser även tecken på att affärsmodeller går mot det cirkulära. Nya verktyg kan underlätta, påskynda och skala upp återbruk av de mest klimattunga lastbärande elementen, som samtidigt måste uppvisa de hårdaste kvalitetskraven, säger projektledaren Katarina Malaga, forskare och avdelningschef för Infrastruktur och betongbyggande på Rise.
Fas 3 handlar bland annat om att utveckla en marknad för återbrukade stommar med hjälp av digitaliseringsverktyg. Dessutom ska man ta fram logistiska lösningar och affärsmodeller, standardiserade metoder för kvalitetssäkring och design för återbruk. Projektet handlar också om att uppdatera standarder och certifieringar. Alla verktygen ska tillämpas i sex olika demonstrationsprojekt i stor skala.
Återhus 3.0 planeras pågå i två år. Budgeten är på 51 miljoner kronor. Följande 14 parter ingår i projektkonsortiet: Rise, Akademiska Hus, Bjerking, Codesign, Förbo, Heidelberg Materials Precast Contiga, KTH, Magnolia Bostad, NCC, Palats, QPG, Stockholms stad, Svensk Betong och Tyresö kommun.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.