Enligt Finlands miljöministerium skickades ett förslag till ny förordning om betongkross till Europeiska kommissionen redan 2021. Denna förordning fastställer kriterier för när betongkross kan upphöra att klassificeras som avfall och istället betraktas som en resurs.
Syftet är att möjliggöra användning av cirka två miljoner ton betongkross årligen som ersättning för ny betong. Förordningen specificerar kvalitetskrav och användningsområden, exempelvis i markbyggnad och som fyllnadsmaterial.
“Betongkross kan nu användas på samma sätt som ny betong för specificerade ändamål, vilket markerar ett betydande framsteg för återvinning inom byggsektorn,” skriver Finlands miljöministerium.
Enligt statsrådets förordning 843/2017 får betongkross och andra avfallsmaterial användas i markbyggnadsprojekt under vissa villkor. Dessa inkluderar krav på maximala tjocklekar för avfallsskikt och gränsvärden för utlakning och koncentrationer av skadliga ämnen. Målet är att minimera miljöpåverkan samtidigt som användningen av återvunnet material optimeras.
“Förordningen är en central del av Finlands strategi för att minska avfall och uppnå klimatneutralitet,” rapporterar Svenska Yle.
Finlands initiativ för att förbättra återvinningen av betongmaterial är en del av landets bredare byggbestämmelsesamling, som fastställer tekniska krav för byggande. Byggbestämmelserna täcker allt från materialval till myndighetstillsyn och är utformade för att säkerställa hållbarhet och kvalitet inom byggsektorn.
Enligt Finlands miljöministerium strävar man efter att skapa ett system där byggmaterial återanvänds i så stor utsträckning som möjligt. “Det här är inte bara en miljöfråga utan också en fråga om att använda våra resurser klokt och ekonomiskt,” konstaterar ministeriet.
Finlands framgångsrika implementering av betongåtervinningsstandarder har väckt intresse i både Sverige och Danmark, där liknande åtgärder övervägs. Norge har redan utvecklat standarder för återanvändning av håldäck, och det finns potential för nordiskt samarbete på området.
“De nordiska länderna har en unik möjlighet att tillsammans sätta en global standard för hållbart byggande,” säger experter från Teknologisk Institut i Danmark.
Industrihampa ger byggbranschen positiv klimatskjuts. Snart pumpas koldioxidbindande byggisolering ut från det snabbväxande bolaget Ekolution i Staffanstorp.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.