Tillväxtverket stöder forskning för en renare cementindustri.
Tillväxtverket och EU:s Fonden för rättvis omställning har avsatt sammanlagt 50 miljoner kronor till sex projekt som utforskar hur cementindustrin ska bli mer klimatsmart.
Målet är en en cementproduktion utan utsläpp och med hjälp av pengarna ska projekten utforska material och produktionstekniker som används vid framställningen av cement.
– Med EU-medel från Fonden för en rättvis omställning kan vi ge ett riktat stöd till cementindustrin, som därmed kan ta tekniksprång som är nödvändiga för att uppnå en industri utan utsläpp, säger Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket.
Flera tekniska lösningar som är nödvändiga för att industrin ska kunna ställa om kräver stora satsningar inom forskning och utveckling. De 50 miljonerna ska även bidra till att industrin kan bibehålla eller utveckla sin konkurrenskraft.
De projekt som har fått finansiering är:
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.