Krossad betong som koldioxidsänka
Tillsammans med teknikkonsultföretaget Bjerking har Castellum valt att återbruka så mycket som möjligt av betongen i befintlig bebyggelse i stadsdelen Främre Boländerna i Uppsala, skriver Fastighetstidningen. Syftet är minska utsläppen från nybyggnation.
– Det här projektet ska öka kunskapen och driva på utvecklingen för minskade utsläpp från betongbyggnation. Det är en satsning som är till nytta för Castellums verksamhet men också en insats för miljö och klimatfrågan i stort eftersom betong är ett av våra absolut vanligaste byggmaterial, säger Michael Lundblad, projektchef Castellum.
I projektet ingår också att utreda om det går att använda krossad betong som koldioxidsänka, skriver Fastighetstidningen vidare. Tanken är att betongen ska ligga i fyra till sex månader för att skapa en så kallad karbonatiseringsprocess. Den innebär att betongen tar upp koldioxid ur luften och lagrar den permanent.
Som utgångspunkt för projektet har man bland annat haft två examensarbeten om återbruk av betong. Arbetena är gjorda av studenter vid Uppsala universitet.
– Vi ser fram emot samarbetet med Bjerking i det här projektet och hoppas kunna göra insatser som gagnar både vår bransch och klimatet i stort, säger Robert Ahlstedt, affärsområdeschef Uppsala.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.