Thomas Forskningsstiftelse uppmärksammar nyexaminerade civilingenjörer.
Två studenter vid Chalmers Tekniska Högskola, William Mjörnestål och Benjamin Pettersson, har tilldelats 50 000 kr för sitt examensarbete om hållbart byggande med betong. Bakom stipendiet, som delades ut under en ceremoni i Göteborg, står Familjen Thomas Forskningsstiftelse.
Vid design av betongbroar finns ett behov av enkla och effektiva riktlinjer och verktyg för hur man kan uppnå kostnadseffektiva och miljömässigt hållbara lösningar. I arbetet har de nyexaminerade civilingenjörerna sammanställt allmänna riktlinjer och använt generiska algoritmer, för att optimera kabelplaceringen i efterspända betongbroar, där målet har varit att minimera kostnad och miljöpåverkan.
När broar designade efter föreslagna riktlinjer jämfördes med konventionella lösningar gick det att se att riktlinjerna bidrog till betydande kostnadsförbättringar och minskningar av den global uppvärmningspotentialen (GWP). I genomsnitt minskade kostnaden med nästan sju procent och GWP med fem procent, bara genom att optimera kabelplaceringen.
Familjen Thomas Forskningsstiftelse har till syfte att stötta och premiera vetenskaplig forskning och utbildning som bidrar till att utveckla ett hållbart byggande i betong.
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Vilka klimatåtgärder gör mest nytta – och vem bestämmer? Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att få bättre koll på sina utsläpp och fatta smartare beslut.