– Återbruk behövs absolut för att klara tuffa klimatkrav. Här kommer det även att handla om att återbruka stomelement såsom betongbjälklag, säger Maria Perzon, Group Sustainability Manager hos Castellum.
Den största utmaningen för fastighetsägare är dock att få avsättning av och tillgång till återbrukade produkter, enligt Maria Perzon.
Castellum har hittills tillämpat återbruk i huvudsak vid ombyggnationer och hyresgästanpassningar av kontor.
När det rör sig om mer än 500 kvadratmeter lokalyta har Castellum kravet att genomföra klimatberäkningar och minska åtminstone de fem största klimatposterna genom bevarande, återbruk eller klimateffektiva utbyten. Bevarande innebär att byggdelarna sitter kvar på plats och används som tidigare.
– Vi måste ställa höga krav och ju fler som ställer krav, desto flera leverantörer måste försöka leva upp till dem. Sedan blir hög grad av återbruk och låg klimatpåverkan det nya normala, säger Maria Perzon.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.