– Återbruk behövs absolut för att klara tuffa klimatkrav. Här kommer det även att handla om att återbruka stomelement såsom betongbjälklag, säger Maria Perzon, Group Sustainability Manager hos Castellum.
Den största utmaningen för fastighetsägare är dock att få avsättning av och tillgång till återbrukade produkter, enligt Maria Perzon.
Castellum har hittills tillämpat återbruk i huvudsak vid ombyggnationer och hyresgästanpassningar av kontor.
När det rör sig om mer än 500 kvadratmeter lokalyta har Castellum kravet att genomföra klimatberäkningar och minska åtminstone de fem största klimatposterna genom bevarande, återbruk eller klimateffektiva utbyten. Bevarande innebär att byggdelarna sitter kvar på plats och används som tidigare.
– Vi måste ställa höga krav och ju fler som ställer krav, desto flera leverantörer måste försöka leva upp till dem. Sedan blir hög grad av återbruk och låg klimatpåverkan det nya normala, säger Maria Perzon.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.