Koldioxid som skulle släppas ut vid vanlig förbränning binds som kol.
Genom att delvis ersätta cementen med biokol i betong går det minska koldioxidutsläppen. Flera företag, bland annat i Sverige och Österrike, har producerat betong som kan lagra koldioxid och på så vis minska påverkan på klimatet.
– Biokol hjälper oss att dra ner på cementen. I framtiden kan betong bli en kolsänka genom att vi binder koldioxid i betongen, säger den österrikiska energiproducenten Tobias Ilg i SVT:s Vetenskapens värld – Quickfix för klimatet?.
Svenska företag tar nu fram flera byggprodukter som kan lagra biokol, bland annat betong och murbruk.
Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson tonar dock ner förväntningarna och menar att metoden med koldioxidinfångning och lagring bara är en del av det som behöver göras för att minska utsläppen.
– Att lagra koldioxid är vad vi kallar för kompletterande åtgärder. Vi är ganska långt från en uppskalning och att verkligen kunna göra det här på ett bra sätt, säger Cecilia Hermansson.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.