863 röster om hållbarhet är namnet på en ny rapport från Svensk Byggtjänsts intressentdialog. 863 representanter för samhällsbyggnadssektorn har sagt sitt om att möta kraven på hållbar produktion och svaren har sammanfattats i en rapport som visar på en bekymmersam bild av läget.
Klimatneutralitet är den enda hållbarhetsfrågan som lyfts av samtliga intressenter. Enligt 69 % av respondenterna i Svensk Byggtjänsts enkät har den högst prioritet. I dialoger och workshops betonas den av samtliga deltagare.
Det finns däremot stora skillnader i förväntningarna på hållbarhet från de som finansierar, beställer, försäkrar och upphandlar byggprojekt jämfört med de som bygger, äger och förvaltar.
Endast 14 % av respondenterna uppgav etik och anti-korruption som prioriterade hållbarhetsfrågor medan finansmarknadens aktörer ser detta som mest kritiskt.
Byggentreprenörer förväntas ta ansvar för social hållbarhet i långa led av underentreprenörer men själva uppfattar de den uppgiften som nästintill oöverstiglig.
Undersökningen gav också spännande bifynd som pekar på bristande förutsättningarna att nå kraven och konsekvenser:
Sektorn är ömsesidigt beroende av varandra men det finns en utbredd upplevelse av oförmåga till samordning.
Medvetenheten om branschens stora klimatpåverkan och om det akuta läget är hög men när det gäller konkreta verktyg för att åstadkomma faktisk förflyttning råder stor osäkerhet.
De små företagen riskerar att slås ut eftersom de saknar resurser att ta sig an hållbarhetskraven men om de slås ut får de stora aktörerna problem eftersom branschen inte klarar att hålla byggtakten utan de små aktörerna.
Läs rapporten här
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.