MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Svenskt pappersmaterial revolutionerar prefab med hållbara, oljefria formar för exakt och effektiv betongproduktion.

Från wellpapp till betong – svenskt material redo för prefabindustrin

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Med rötterna i pappersindustrin och årtionden av erfarenhet från exponeringsställ i pappersbaserade skivmaterial tar Katrineholmsföretaget Swedboard International nu klivet in i en ny bransch: betong. Genom sitt innovativa formkoncept EMS® (Effective Mold System) som är baserat på ett unikt, återvinningsbart material utmanar de etablerade metoder i prefabindustrin – med arbetsmiljö, hållbarhet och produktionseffektivitet som trumfkort.

– Jag har hållit på med papper hela mitt professionella liv, med början 1969 som trycksättare på Norrköpings Tidning och snart därefter konstruktör av förpackningar i wellpapp, säger Kurt Aldén som är vd och grundare av Swedboard International.

Sitt första egna bolag startade han 1984 med fokus på exponeringsställ i wellpapp, för att senare revolutionera marknaden för utomhusreklam med ett nytt koncept för stortavlor med wellpapp istället för klistrade affischer. Efter att ha sålt sitt första bolag följde flera nya, alla med fokus på vidareutveckling av wellpapp som konstruktionsmaterial i nya tillämpningar.

– Det här med att arbeta med skivmaterial i papper har alltid fascinerat mig. Det finns en styrka, lätthet och formbarhet som många underskattar, säger Kurt Aldén.

Svenskt pappersmaterial revolutionerar prefab med hållbara, oljefria formar för exakt och effektiv betongproduktion.

Efter att ha uppfunnit skivmaterialet Re-board och byggt upp en verksamhet kring applikationer inom butiksexponering så grundade Kurt 2019 bolaget Swedboard International i Katrineholm, där en produktionslina byggts upp som kan producera pappersbaserade sandwichskivor som är hela 2,5 meter breda och 4,2 meter långa. Materialet kallas SWEDBOARD® Fibre och kan förses med olika ytskikt beroende på applikation, bland annat med fuktspärrande barriärer.

– Även om fokus har legat på grafiska industrin så har jag länge tänkt att det här borde kunna bli ett fantastiskt formmaterial för betong. Det låg och bubblade i bakhuvudet i många år, säger Kurt Aldén.

Det var först i början av 2021 som visionen blev verklighet på allvar. Då skickades det första materialet till en kund i Danmark. Sedan dess har konceptet utvecklats i snabb takt och tagits emot med öppen famn av flera svenska prefabproducenter.

– Vi såg att prefab var redo. Många letar efter effektivare metoder, inte minst när man går över till mer klimatsmart betong som har längre brinntid. Då är tiden för att förbereda gjutningar en avgörande faktor eftersom tidsfönstret mellan gjutningarna krymper, säger Martin Carlshamre, vice vd och mångårig kollega till Kurt Aldén.

“Materialet är starkt, lätt och kan skäras med stor precision. Det har dessutom en specialutvecklad yta som helt eliminerar behovet av formolja för att få ett bra betongsläpp.”

Flera stora svenska aktörer har redan tagit konceptet till sig. De har investerat i specialanpassade skärbord, och får löpande stöd i form av utbildning, logistikstöd och designhjälp.

– Det handlar inte bara om materialet. Det är hela konceptet: att kunna skära, vika och montera formar i ett enda stycke. Det gör produktionen snabbare, säkrare och mindre beroende av ett hantverkskunnande som håller på att försvinna, säger Martin Carlshamre.

-Materialet är starkt, lätt och kan skäras med stor precision. Det har dessutom en specialutvecklad yta som helt eliminerar behovet av formolja för att få ett bra betongsläpp. Det stora formatet möjliggör att komplexa formar kan göras i ett enda stycke som viks ihop. Resultatet är formar med perfekt passform och finish utan behov av ytterligare bearbetning efter avformning, säger Kurt Aldén.

Formarna kan användas flera gånger och därefter kan de återvinnas som papper.

– Jag tror det är här framtiden ligger. Att göra gjutformar i papper kanske låter udda för någon utifrån, men det är så mycket smartare. Tänk att kunna formgjuta med exakt precision, utan att stå och spackla skruvhål. Det här är en arbetsmiljöförbättring också, säger Kurt Aldén.

I dag utgör prefab bara en mindre del av bolagets omsättning – men det växer snabbt.

– Vi gick från noll till en betydande del på två år. Men vi tar det steg för steg. Varje ny kund behöver utbildas, förändra sin produktionslogistik och lära sig tänka nytt, säger Martin Carlshamre.

Bakom satsningen finns också starka finansiella muskler. Det globala företaget 3A Composites med rötter i Schweiz, äger 25 procent av bolaget – och har en option att ta över majoriteten senast 2027.

Vi har investerat nästan 100 miljoner. Då är det bra att ha en tung partner med. 3A Composites behövde ett papperbaserat komplement i sin portfölj, och vi var det självklara valet, säger Kurt Aldén.

Men den stora drivkraften är fortfarande den svenska uppfinnarandan.

– Sådana här bolag borde vi ha fler av i Sverige. Vi använder inhemska råvaror, jobbar med hållbarhet och exporterar kunskap. Det är så vi bygger framtidens industri, säger Kurt Aldén.

Läs mer