MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Fehmarnbelt-projektet testar klimatvänlig betong i stor skala

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Fehmarnbelt-projektet, den 27 kilometer långa sänktunneln mellan Danmark och Tyskland, är först ut bland stora infrastrukturprojekt att pröva betong med kraftigt reducerat koldioxidavtryck. Ett unikt försök med den nya tekniken genomförs nu i Rødbyhavn.

Entreprenörskonsortiet FLC, Femern Link Contractors, ansvarar för försöksgjutningen som äger rum på ett särskilt avsatt område vid tunnelbygget. Betongen som används är resultatet av ett större forskningssamarbete kallat CALLISTE, där Fehmarnbelt-projektets utvecklare, Femern A/S, samarbetar med Aalborg Portland, Teknologisk Institut och flera universitet samt privata och offentliga aktörer.

– Byggandet av Fehmarnbelt-tunneln ställer höga krav på hållfasthet och hållbarhet, särskilt i den marina miljön. Samtidigt är det avgörande för oss att minska projektets klimatpåverkan genom ny teknik. Vår ambition är också att driva utvecklingen av framtidens betong, säger Kim Smedegaard Andersen, biträdande teknisk chef för Fehmarnbelt-projektet.

Aalborg Portland, som levererar cement till projektet, spelar en central roll i utvecklingen av den nya betongen. Företaget har utvecklat Futurecem, en cement som kan reducera koldioxidutsläppen från betongproduktion med 25 procent genom att delvis ersätta klinker med lera och kalksten.

Inom CALLISTE-projektet är målet att gå ännu längre och halvera cementanvändningen utan att kompromissa med betongens styrka och hållbarhet.

I försöket vid Rødbyhavn används en betong där hälften av cementklinkern har ersatts av en kombination av lera och kalksten. Detta är en betydande förbättring jämfört med konventionella betongtyper som används i Danmark.

– Det är första gången vi gjuter med denna betong i så stor skala. Det ger oss möjlighet att analysera hur materialet klarar påfrestningar som frost och salt i en verklig trafikmiljö, säger Pernille Nyegaard, projektchef vid Teknologisk Institut.

Om resultaten från CALLISTE-projektet lever upp till förväntningarna kan det öppna upp för en bredare användning av klimatvänlig betong i framtida byggprojekt, där betong ofta står för en stor del av klimatpåverkan.

– Som statligt bolag har vi ett ansvar att bidra till en grönare byggindustri. Genom att utveckla och testa nya lösningar kan vi minska koldioxidutsläppen. Vi ser fram emot att dela våra erfarenheter med projektets partners och entreprenörer, säger Kim Smedegaard Andersen.
Projektet har fått stöd av Innovation Fund Denmark, en statlig dansk fond som investerar i forskning, innovation och entreprenörskap, som investerat 21,6 miljoner danska kronor.

Läs mer