MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
CM Betong växer med mobil betongfabrik – nu fem fabriker och 200 000 m³ kapacitet i året. Flexibel betongproduktion på plats.

CM Betong rullar ut femte fabriken

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

CM Betong tar nästa kliv i sin utveckling. I april rullade företagets femte mobila betongfabrik ut på sitt första projekt, en milstolpe för ett bolag som vuxit snabbt från sina lantliga rötter till en betydande aktör inom mobil betongproduktion.

Historien om CM Betong börjar 2007, då grundaren Carl-Johan ”Calle” Dahlgren efter studenten började köra betongpump i Skaraborgstrakten. 2012 byggde han sin första egna mobila fabrik – en satsning som visade sig bli startskottet på en snabb expansion. Fabrik nummer två stod klar 2015 och sedan dess har företaget vuxit stadigt, både i antal fabriker och i kapacitet.

Idag är CM Betong en del av Linotol Group, efter att ha blivit uppköpta tillsammans med golvföretagen Linotol och Holmqvist samt norska Tiller Vimek. Tillsammans siktar de på att fortsätta expandera, både i Sverige och i Norden.

– Vi har nu en kapacitet på över 200 000 kubikmeter betong per år. Det handlar nu om att hitta fler kunder och bredda vår marknad, säger Carl Dahlgren.

CM Betongs affärsidé bygger på flexibilitet. Deras fabriker kan sättas upp och producera samma dag som de anländer på plats – en stor fördel jämfört med större konkurrenter som ofta kräver mer förberedelser och mobilkranar.
De mobila enheterna är optimerade för effektivitet. Med endast två personer i produktion kan fabrikerna leverera upp till 60 kubikmeter betong per timme – motsvarande en bemanning som på en traditionell station kan kräva 10–15 personer.

slideshow image

Den mobila produktionen innebär också lägre transportkostnader, mindre svinn och möjlighet att specialanpassa betongen för varje projekt.

– Vi kan skräddarsy recepten efter exakt det som behövs på plats. Det minskar krympning, sparar cement och reducerar klimatpåverkan, säger Carl Dahlgren.

Eftersom betongen blandas direkt vid arbetsplatsen behövs inga långa transporter. Det minskar risken för förseningar och möjliggör en jämnare kvalitet – något som är särskilt värdefullt för stora projekt som industrigolv.

Bland många stora projekt lyfter Carl Dahlgren särskilt fram Nobia-fabriken i Jönköping som sitt favoritprojekt.

– Det gick så otroligt bra. Allting klickade – från projektledning till produktion. Golvkonstruktionen var krävande: dubbelarmerad, 28–29 centimeter tjock och förstärkt med fiber. Resultatet? Ett år efter gjutningen fanns varken sprickor eller öppnade fogar.

Siktet är inställt på att etablera sig i Norden, där Norge och Danmark är de första marknaderna de tittar på.

– När man ser ett sådant resultat blir man stolt. Det är precis så här vi vill att våra golv ska se ut, säger Carl Dahlgren.

För att hålla lönsamheten måste CM Betongs mobila fabriker vara i drift minst femtio procent av året – ett mål som ställer krav på både planering och projektvolym. Under rekordåret 2023 lyckades bolaget i princip eliminera all ståtid, men i en mer normal marknad krävs noggrann styrning för att bibehålla effektiviteten.

Med fem fabriker i drift och en produktionskapacitet på över 200 000 kubikmeter per år är CM Betong nu redo för nästa steg. Siktet är inställt på att etablera sig i Norden, där Norge och Danmark är de första marknaderna de tittar på.

Läs mer