I dagsläget genereras cirka 55 miljoner ton stålslagg per år inom EU – varav cirka 52 procent deponeras eller används i lågvärdiga applikationer. Granulerad masugnsslagg (GGBS) har länge varit cementindustrins främsta SCM, men mängderna minskar i takt med övergången till EAF och DRI. Utmaningen är att EAF-slagg ofta är rika på järnoxid (25–40 %), tungmetaller och innehåller lägre andel glas, vilket begränsar deras hydrauliska egenskaper.
Cemvision uppger att deras patenterade process extraherar upp till 99 procent av järnoxiden och återvinner även andra metaller som krom, vilket ger en renare slaggprodukt som presterar jämförbart eller bättre än GGBS i reaktivitet och glashalt, enligt tredjepartsanalyser. Det återvunna järnet kan återföras till stålproduktion, vilket ökar ”cirkulariteten” i kedjan.
Cemvision har testat tekniken tillsammans med Swerim.
-Våra försök tillsammans med Cemvision visar en tydlig väg till industrialisering. Kemins egenskaper och prestanda hos de framställda materialen är inte bara gångbara – de är så lovande att de sätter en ny standard för vad grönt cement kan tillverkas av, säger Elsayed Mousa, seniorforskare i metallurgi vid Swerim, i ett pressmeddelande.
-Detta är ett paradigmskifte – inte bara för cementindustrin utan även för ståltillverkare. Vår process möjliggör högpresterande cementprodukter från material som annars är att betrakta som avfall. Med den här innovationen visar vi att klimatnytta och cirkularitet kan gå hand i hand, och i stor skala, säger Oscar Hållén, vd för Cemvision, i samma pressmeddelande.
Den EU-stödda omställningen till DRI+EAF och SAF förstärker behovet av nya ECM‑resurser, särskilt eftersom GGBS-mängderna väntas minska drastiskt. Enligt branschrapporter kan nya SCM-marknader växa till 40–60 miljarder dollar till 2035.
Cemvision befinner sig i ett spännande konkurrensklimat. Projekt som Ecocems Eco‑Slag‑CEM syftar till att optimera EAF-slagg som SCM via aktivering och granulation. Flera akademiska forskningsprojekt studerar även DRI‑EAF‑slagg, heavy metal‑hantering och glasinnehåll för att säkerställa reaktivitet och beständighet.
Cemvision har ingått långtgående partnerskap JM, S:t Eriks, Skanska och Vattenfall – alla med ambition att testa tekniken i kommersiella applikationer.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.