Att blanda in slagg i betong har blivit vanligt i avloppsreningsverk. Betong med slagg är mer hållbar och klarar den aggressiva miljön bättre än traditionell betong, skriver NCC på sin hemsida.
Dessutom minskar klimatavtrycket när en del av cementen ersätts med slagg. I Käppalaverket minskar klimatavtrycket av betongen med 28 procent jämfört med om vanlig betong används. Betong med slagg utvecklar heller inte lika höga temperaturer som betong med enbart cement och kräver därför mindre kylning, vilket minskar risken för sprickor.
Iad Saleh, teknisk specialist på NCC Infrastructure.
– Betongen i avloppsreningsverk behöver vara extra hållbar eftersom den kommer i kontakt med avloppsvatten, säger Iad Saleh, teknisk specialist på NCC Infrastructure.
Iad Saleh har över 25 års erfarenhet av betong och arbetar med teknisk rådgivning inom materialteknik och produktion. Han är involverad i projekt där betongen måste klara tuffa förhållanden som brand, mycket hög hållfasthet för att klara till exempel berglaster, vattenflöden reningsverk, vattenkraftverk och tågtunnlar.
– Vi föreslog en betong som är lätt att gjuta med så att vi säkerställer kontinuitet i produktionen. Det är en betong som också är mer beständig vilket kunden kommer att ha stor nytta av i långa loppet, säger Iad Saleh.
En annan utmaning är bergväggarna runt bassängen.
– Att gjuta mot berg kan öka risken för sprickbildning när betongen drar ihop sig under härdningen. Genom att vi använder betong med slagg minskar den risken, säger Iad Saleh.
Hälften av betongen i de nya bassängerna är nu gjuten med ett framgångsrikt resultat.
– Gjutningarna har gått bra. Jag har sett hur betong beter sig många gånger och var säker på att vårt betongrecept för Käppalaverket skulle fungera. Trots min långa erfarenhet finns det alltid nya saker att lära och utveckla. Betong är verkligen något jag brinner för, säger Iad Saleh.
Mer om Käppalaverket:
NCC och Käppalaförbundet bygger i samverkan om Käppalaverket på Lidingö för ökad kapacitet och en renare miljö i Östersjön. När ombyggnaden är klar ska reningsverket kunna rena avloppsvatten från motsvarande 900 000 människor.
I Käppalaverket används cirka 1600 m³ anläggningsbetong, motsvarande cirka 1,6 miljoner liter. Betongen innehåller kompositcement av klinker och flygaska. Cementen har minskats med 30 procent och ersatts med slagg, vilket minskar klimatutsläppen med 28 procent jämfört med vanlig betong med flygaska. Jämfört med betong utan flygaska i cementet är klimateffekten ännu större.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.