I rivningsarbetet prioriteras återanvändning av material för att minska avfall och behovet av nyinköp. Exempelvis kommer SL-skyltar från verkstadshallen att renoveras och återanvändas i den nya depån samt i Högdalens tunnelbanedepå.
Övriga komponenter som trappor, trappräcken, industridammsugare, innerdörrar, ståldörrar, vikportar, fönsterbänkar i marmor och verkstadshyllor har inventerats och erbjuds via Centrum för cirkulärt byggandes marknadsplats, CCBuild, för vidare användning inom byggsektorn.
Byggmaterial såsom betong och tegel kommer, efter miljöanalys, att krossas och användas som fyllnadsmassor på platsen. Denna metod minskar både kostnader och utsläpp från transporter.
Rivningen av den stora verkstadsbyggnaden är planerad att påbörjas hösten 2025, med målet att den nya depån ska vara i drift under 2027. Parallellt har Stockholms stad inlett detaljplanearbete för att omvandla området till stadskvarter med bostäder, parker och kontor.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.