MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Arbetsmiljöarbetet kritiseras i slutrapport om Oceanabranden

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

SHK, Statens haverikommission, publicerade idag sin slutrapport om branden på Lisebergs vattenpark Oceana i Göteborg, som inträffade den 12 februari 2024. Rapporten fastställer att branden sannolikt orsakades av överhettning vid elmuffsvetsning av plaströr under en av vattenrutschkanorna. Brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet bidrog till att riskerna med detta arbete inte identifierades eller hanterades korrekt.

Branden startade under elmuffsvetsning av ett plaströr kopplat till vattenrutschkanan Rattler. På grund av bristande kunskap om riskerna med arbetet, utförandet och planeringen överhettades röret och fattade eld. Branden spred sig snabbt, och en brandgasexplosion inträffade som medförde stora skador på byggnaden. En person omkom i samband med branden.

SHK:s utredning påpekar att det fanns brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet på byggarbetsplatsen. Varken montörerna eller någon annan var medvetna om brandrisken i samband med sammanfogning av plaströr. Dessa brister ledde till att arbetet utfördes utan tillräckliga säkerhetsåtgärder.

Liseberg har uttryckt att de tar säkerhetsrekommendationerna på stort allvar och att de redan har infört en stor del av dessa rekommendationer.

Som en följd av utredningen har SHK lämnat flera rekommendationer till berörda parter, inklusive Arbetsmiljöverket, Liseberg, byggföretaget NCC och tillverkningsföretaget WhiteWater West, för att utveckla och förbättra sitt säkerhetsarbete. Liseberg har uttryckt att de tar säkerhetsrekommendationerna på stort allvar och att de redan har infört en stor del av dessa rekommendationer.

Reaktioner på rapporten har betonat vikten av att stärka säkerhetskulturen inom byggbranschen. Brandskyddsföreningen har påpekat att elektrosvetsning, även kallad elmuffsvetsning, är en teknik som används för att sammanfoga rör och andra komponenter, vanligtvis av plastmaterial som polyeten och polypropen. Sedan 2023 är metoden förtydligad i säkerhetsreglerna för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats, och samma regler gäller som för övrig svetsning. Arbetsmomentet ska hanteras som en risk som kan leda till brand.

Samtidigt rapporterar Byggnadsarbetaren att ingen av WhiteWaters anställda, som utförde svetsningen, var inloggade i ID06-systemet vid tiden för olyckan.

NCC, som var totalentreprenör för projektet, har förnekat att de eller deras underentreprenörer utförde de arbetsmoment som orsakade branden. Samtidigt rapporterar Byggnadsarbetaren att ingen av WhiteWaters anställda, som utförde svetsningen, var inloggade i ID06-systemet vid tiden för olyckan. Kim Söderström, ordförande för Byggnads, menar att detta visar att NCC inte har kontroll över sina egna arbetsplatser, skriver Byggnadsarbetaren.

Fackförbundet Byggnads har genom regionala skyddsombudet Anders Karlsson betonat vikten av att dra lärdomar från branden. Han påpekade att riskbedömningar ofta brister inom byggföretag och att ett aktivt brandskyddsarbete är avgörande för att förebygga liknande händelser. Flera byggnadsarbetare har också valt att inte återvända till återuppbyggnaden av Oceana på grund av traumatiska upplevelser från branden.

Läs mer