MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Sveriges första Svanenmärkta renovering

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Rivas eller förnyas, det var frågan för Ronnebyhus när de utvärderade bostadshusen på Peder Holmsgatan. Svaret blev renovera, behålla betongstommen och nu är man nominerad till två priser.

Renoveringen av flerfamiljshusen på Peder Holmsgatan i Ronneby har inte bara resulterat i förbättrad boendekomfort och energieffektivitet – det är också Sveriges första Svanenmärkta renovering av flerbostadshus.

Genom att bevara byggnadernas betongstomme och fasad av tegel har Ronnebyhus minskat klimatavtrycket avsevärt, samtidigt som projektet blivit en förebild för hur modern och hållbar renovering kan bedrivas.

Vid en noggrann inspektion av husen visade det sig dock att de var i bättre skick än förväntat.

Från början var planen att riva byggnaderna på Peder Holmsgatan och ersätta dem med nyproduktion. Vid en noggrann inspektion av husen visade det sig dock att de var i bättre skick än förväntat.

Samtidigt förändrades förutsättningarna på bostadsmarknaden i Ronneby – nvesteringsstödet för nyproduktion försvann, medan bidrag för energirenoveringar tillkom. Dessutom hade andra aktörer redan byggt nya hyreshus i staden, vilket bedömdes ha mättat marknaden.

-Vi bedömde att nyrenoverade lägenheter med modern standard och lägre hyra var mer eftertraktade än nyproduktion, säger Martin Lindström, tillförordnad fastighetschef på Ronnebyhus.

Ett av de viktigaste besluten i projektet var att behålla och uppgradera byggnadernas ursprungliga stomme av betong.

Ett av de viktigaste besluten i projektet var att behålla och uppgradera byggnadernas ursprungliga stomme av betong. Tegelfasaden, fönster, trappor och delar av köksinredningen återanvändes och moderniserades för att minska avfall och bevara byggnadernas karaktär.

Genom att renovera istället för att riva kunde Ronnebyhus spara betydande resurser och undvika en klimatpåverkan motsvarande 660 ton CO₂-ekvivalenter, enligt beräkningar från Peab.

Systemet förbereddes även för markkyla, vilket innebar att tilluften kunde kylas av marken sommartid innan den nådde bostaden.

Fönsterna behöll sin ursprungliga karaktär men renoverades med energieffektiva glas, och fönsterbänkar i sten samt platsbyggda garderober sparades för att behålla byggnadernas tidstypiska detaljer. I köken valde man att restaurera befintliga skåp och lutande överskåp för att bevara kvalitén från den ursprungliga funkisdesignen.

För att förbättra inomhusklimatet installerades ett FTX-ventilationssystem som ersatte det tidigare självdraget. Systemet förbereddes även för markkyla, vilket innebar att tilluften kunde kylas av marken sommartid innan den nådde bostaden. Vidare installerades markslingor som hjälper till att värma luften vintertid och kyla den under sommarens varmaste dagar.

Takattrapper byggdes ovanpå takets tätskikt för att gestalta byggnadens ursprungliga karaktär och samtidigt skydda mot framtida takskador. Dessutom förlades det nya bottenavloppet utanför huskroppen för att förbättra framtida förvaltning och undvika kemikalier i reliningprocessen.

Renoveringen blev cirka 30 procent billigare än en nyproduktion, vilket gjorde att hyrorna kunde hållas på en rimlig nivå.

Renoveringen blev cirka 30 procent billigare än en nyproduktion, vilket gjorde att hyrorna kunde hållas på en rimlig nivå. Jämförelser mellan de två tvillinghusen i projektet visar att den andra etappen blev 260 000 kronor billigare per lägenhet tack vare lärdomarna från den första etappen.

-Vi har använt samma entreprenör i flera projekt, vilket har förbättrat samarbetet och gjort efterföljande renoveringar billigare, säger Martin Lindström.

Projektet har blivit ett riktmärke för framtida renoveringar och Ronnebyhus har redan tillämpat lärdomarna på andra fastigheter, vilket lett till ytterligare kostnadsbesparingar och förbättrad arbetsmetodik.

Att renoveringen uppnått Svanenmärkning innebär att den uppfyller hårda miljökrav på bland annat energieffektivitet, god inomhusmiljö och kemikaliesmarta materialval. Svanens miljörådgivare Kirsikka Englund betonar vikten av projektet:

“Det här är ett mycket bra exempel på hur byggprodukter och material kan återanvändas på ett resurseffektivt och hållbart sätt.”

Projektet är nominerat till både Sveriges Allmännyttas pris 2025 års bästa renovering och Årets Bygge i kategorin renovering.

Läs mer