År 2023 släpptes nya produkten Valhalla.
Rauna grundades i Sverige i början av 1982 av svenskarna Bo Hansson, Lennart Bergstedt och Olle Neckman. Deras idé var att skapa en akustiskt perfekt och stabil högtalarlåda som ändå var prisvärd. ”En sann hi-fi-högtalare skapad för musikälskare, som alla musikälskare har råd med”, skriver de på sin hemsida.
De härledde namnet Rauna från namnen Raunavaara och Runa. Raunavaara är familjenamnet på Bo Hanssons farföräldrar och Runa från runskrifter. Högtalarna blev både en hyllning till förfäderna och stabila som stenar.
Produktionen startade och framgången kom omedelbart. Under Raunas högkonjunkturår hade de mer än hälften av marknadsandelarna i Sverige för högkvalitativa högtalare, och den delen utgjorde bara 20 procent av produktionen. Resten exporterades till länder som USA, Tyskland, Norge och Danmark för att bara nämna några få, med USA som den ledande importören.
Rauna hade en slogan: “Det sämsta du kan bygga av sex spånskivor är en högtalare”. Frasen myntades av en besökare på en HiFi-mässa efter att ha lyssnat på en demonstration av Rauna Leira-högtalarna.
Oenigheter, likvidation och det ena och det andra hände, men nu är Rauna tillbaka på allvar sen 2016. Två modeller skulle lanseras redan 2015 men Rauna var tvungna att stoppa produktionen. Två olika “betongföretag” försökte formge skåpen men gjorde ett dåligt jobb, skriver man på hemsidan. Numera gjuter de själva. År 2023 släpptes nya produkten Valhalla.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.