Emrahus är LSS-specialisten som firar framgångar inder 2023.
Emrahus, som är helt specialiserade på att rita och bygga LSS-boenden, färdigställde projektet i Landskrona precis efter årsskiftet 2023. Huset är byggt i två plan och är certifierat som både passivhus (enligt den tuffa internationella standarden) och Miljöbyggnad Guld.
Huset har en tegelfasad med detaljer i mässing och ett sedumtak vars form har gett boendet smeknamnet ”den gröna diamanten”. För att uppnå passivhusstandard är huset ovanligt tätt, med tjocka väggar och rejäla innerdörrar. Stommen är byggd i Thermoblock från H+H och tillsammans med ett avancerat ventilationssystem blir det här en energieffektiv konstruktion som ger en väldigt hög luftkvalitet och tysta lägenheter.
Boendet är utrustat med Human Centric Lighting, ett belysningssystem som efterliknar dagsljuset under en typisk vårdag.
Emrahus äger och förvaltar fastigheten, men det är Landskrona stad som driver verksamheten i boendet.
Huset i Landskrona var det första LSS-boendet som någonsin vunnit pris i Årets Bygge, och blir nu det första LSS-boendet att få utmärkelsen Årets Miljöbyggnad. Det är också den byggnad som är först i Sverige med att uppnå kraven för både passivhus och Miljöbyggnad Guld, två certifieringar som båda sätter stora krav på hållbarhet och inomhusmiljö.
Arkitekt och hållbarhetsexpert Anders Linde, anställd av Emrahus.
Det här är Thermoblock
H+H Termoblocket är ett lågenergiblock med integrerad isolering som används till bärande vägg eller utfackningsvägg i enfamiljshus, flerbostadshus, kontor, industri och skolor/förskolor etc.
H+H Termoblocket har ett 3-i-1 system som är isolerande, bärande och brandsäkert. Blocket kan fås med U-värdet 0,09 W/m2K, 0,13 W/m2K och 0,18 W/m2K, vilket gör att blocket passar utmärkt för lågenergi – och passivhus.
Blocken sammanfogas med H+H Blockfix. Väggen putsas utvändigt med H+H lättbetongputs eller kläs på en lämpligt ventilerad klimatskärm med till exempel fasadsten, träpanel, fasadplattor etc. enligt respektive leverantörs anvisningar. Den tunnputsas eller spacklas invändigt.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.