År 2020 vann Tony Silfverhammar, Silfverhammar Bygg, priset Årets Betongentreprenör på Betonggalan för sina gjutningar med reliefmönstrad, platsgjuten och dessutom infärgad betong. Komplicerat, du har bara en chans.
Samtidigt vann Vasakronan Årets Miljöpris för Sergelhusen där den Röda Paviljongen ingår. De flesta trodde nog att det lilla huset i hörnet vi Sergels torg i Stockholm, ritat av Marge Arkitekter, därmed fått sin lilla tid i spotlighten.
Men juryn för Kasper Salinpriset ville annat. När de nominerad presenterades var Marge med i matchen och därmed även Tony Silfverhammar.
Christer Malmström, medlem i årets jury, berömmer att Vasakronan offrade ett hörn med lukrativt läge som kunde bli kontor och istället gav något till staden. Nu har Malmskillnadsgatan knutits samman med de offentliga delarna och lyfts ut ur den skygga skuggan.
”Genom att lägga till en annan och mindre skala, och ge plats för nya stråk och förbindelser, tillför det röda huset en välbehövd nod i en del av staden som tidigare upplevdes som ensartad och till viss del otrygg”, skriver juryn i nomineringstexten.
Ur nominergstexten.
I podcasten Arwidsson Talks kallar Christer Malmström projektet ”en röd liten stuga” som förtjänstfullt sätt inte utnyttjat byggrätten. I samma podcast uttrycker arkitekturhistorikern Martin Rörby sin förvåning över nomineringen. ”I sig själv är jag inte övertygad att den har den klass som en byggnad på den platsen behöver ha, i mina ögon kan den inte bära upp det”.
Den 7 april kl. 13.30 tillkännages vinnaren på Arkitekturgalan. Röda huset är nominerat tillsammans med Sara Kulturhus i Skellefteå, ritat av White, Filborna Vattentorn i Helsingborg, ritat av Wingårdhs och Skären i Stockholm ritat av General Architecture.
Fotograf: Johan Fowelin.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.